Gevangen in het perfecte plaatje

Steeds vaker komen wij ze in ons werk tegen: werknemers die niet helemaal happy zijn met wat ze doen. Of zelfs totaal niet meer op hun plek zitten in hun werk.

Dit artikel is geschreven door: Empforce

Onze collega Jorien schreef er een blog over en nam deze ook op voor de podcast ‘Gezond Werken’. Lees hieronder met haar mee, of luister lekker op je gemak via de link.

Steeds vaker kom ik ze tegen: werknemers die niet helemaal happy zijn met wat ze doen. Of zelfs totaal niet meer op hun plek zitten in hun werk. Zo ook Marlies. Na de middelbare school heeft zij een studie gedaan en is ze via via aan een baan gekomen. Nooit bedacht of dat nou echt was wat ze wilde: het liep gewoon zo. Eigenlijk zoals ook veel andere zaken in haar leven. Ze kreeg een relatie. Ze kochten een huis. Er kwam een baby. Huisje, boompje, beestje. Niks meer aan doen zou je zeggen. Laat nou net Marlies uitvallen…. Hoe kan dat? Zij heeft het toch goed voor elkaar?

Eigenlijk is Marlies doodongelukkig

Voor de buitenwereld lijkt ’t het perfecte plaatje. Maar Marlies zit in een baan die eigenlijk niet uitdagend voor haar is: ze wil graag wat anders. Maar ja, dat is lastig. Want wat anders doen, betekent onzekerheid. Het huis dat zij heeft gekocht met haar partner, heeft zij gekocht tegen het maximale bedrag dat zij konden lenen. Het moest natuurlijk minimaal een twee-onder-éénkapper zijn en moest er een tuin bij zitten: ze wilden niet onder doen voor vrienden. En ach, Marlies werkte fulltime dus dat kon ook prima.

Ze wordt zenuwachtig als ze aan de toekomst denkt

Marlies heeft net een kleine en wil graag minder werken. Liefst van 5 naar 3 dagen. Maar dat gaat financieel niet lukken. Ze werkt nu 4 dagen. Gelukkig passen haar ouders en schoonouders samen drie dagen op, want die kinderopvang is wel erg duur. Al hoopt ze dat ze dit volhouden, want haar moeder kwakkelt met haar gezondheid. Marlies was stiekem blij dat ze zwanger was. Vier maanden even niet naar haar werk. Haar verlof vloog voorbij. Nu ze weer werkt, is er niks veranderd: ze gaat nog regelmatig met een steen in haar maag naar haar werk.

Marlies meldde zich voor de derde keer in een jaar ziek

Toen kwam ik met haar in gesprek. Aanvankelijk was er niet duidelijk wat er aan de hand was. We kozen daarom voor een VAR: deze online vragenlijst kun je inzetten bij klachten van psychosociale aard. Of als er twijfel is aan de aard van het verzuim, zoals het geval was bij Marlies. Naar aanleiding van de ingevulde vragenlijst en de uitkomsten had ik een coachingsgesprek met Marlies. Al snel werd duidelijk wat er aan de hand was.

Marlies voelde zich gevangen in het perfecte plaatje

Eigenlijk wist Marlies dat ze weg moest uit het werk dat haar diep ongelukkig maakte. Maar ja, hoe zouden haar partner, vriendinnen en familie reageren? En haar collega’s zijn best oké, dus daarvoor hoeft ze niet weg. En ze heeft nu een vast contract, hoe moet dat dan verder? En eigenlijk zou Marlies ook minder uren willen werken. Het is best pittig dat werk, het huishouden, een kleintje en alle sociale verplichtingen…

Waarom blijven we toch zo doormodderen?

Terwijl we merken dat het eígenlijk niet meer gaat? Vaak is de schade op het moment dat het dan mis gaat alleen maar groter. Veel mensen lukt het niet om de regie te nemen en iets te veranderen in hun leven. Bang voor de mening van anderen, het financiële aspect en noem maar op. Waarom gaan we niet al eerder met elkaar in gesprek?

Er kan vaak meer dan je denkt!

Ons goede gesprek zorgde ervoor dat Marlies niet eens is uitgevallen. Haar werkgever wilde in haar investeren en kon haar intern op een plek zetten, die veel beter bij haar vaardigheden aansloot. Ze moest daar wel een opleiding voor volgen. Maar die gaf haar juist energie. Daarnaast begon Marlies een coachingstraject om voor meer balans tussen werk en privé te zorgen. Haar werkgever betaalde een deel en Marlies leverde wat vrije dagen in. Zo investeerden beide partijen in een werkbare situatie.

Marlies heeft het weer naar haar zin

Marlies werkt nog steeds 4 dagen, maar wel in de nieuwe functie die goed bij haar past. Ze heeft een hulp in het huishouden genomen. En heeft haar man gevraagd om elke ochtend hun dochtertje weg te brengen. Marlies haalt haar weer op. Zo liggen niet alle zorgtaken bij Marlies. Ook proberen Marlies en haar man de sociale druk te verminderen: ze lopen niet langer op hun tenen om naar de buitenwereld toe aan het perfecte plaatje te voldoen. Zo kopen ze bijvoorbeeld hun kleding in leuke winkels waar ze geen dure merken verkopen.

Ook jij kunt keuzes maken!

Hopelijk is deze blog voor jou aanleiding om zelf de regie op je leven te nemen. Besef dat je keuzes kunt maken. En voor jou als werkgever, is dit hopelijk het moment om toch eens dat lastige gesprek met je werknemer aan te gaan. En is dat nou te moeilijk en te spannend? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen jullie graag met tips en adviezen. Empforce vindt jouw kracht!

Voor de podcast ‘Gezond Werken’ mocht ik dit verhaal ook inspreken. Dus luister je liever of wil je het delen met iemand ter inspiratie dan vind je de podcast hier: